Nieuws

Wat is een latei?

Contactgegevens


Wijngaardstraat 5
2390 WestmalleEen latei is synoniem voor geveldrager of metselwerkondersteuning.

Een latei is een balk die boven de opening van bijvoorbeeld een raam of deur wordt geplaatst zodat de latij de belasting van de structuur erboven kan dragen.

Wat is de functie van een latei?

Elke opening boven een raam of deur moet ondersteuning bieden vooraleer je verder kan bouwen. Een latij zorgt voor deze ondersteuning, en kan in verschillende uitvoeringen geplaatst worden. De meest gangbare lateien zijn betonnen en stalen lateien.

Hoeveel gewicht kan een latei dragen?

De draagkracht is afhankelijk van verschillende factoren. Eerst en vooral de uitvoering van de latei en de overspanning. Via deze PDF kan je verschillende tabllen raadplegen die je een idee geven van de maximale belasting, maar de berekening laat je best over aan specialisten.

Tip: onze online tool berekent de belasting op basis van je bouwplan, geeft je binnen 24u een overzicht van de te gebruiken lateien en consoles, en genereert een vrijblijvende offerte.

Hoe plaats je een latei?

De plaatsing onze stalen BK geveldragers is relatief eenvoudig, omdat de consoles waarop de lateien geplaatst worden al afgemonteerd zijn bij levering. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je de geveldragers moet plaatsen.

De consoles kunnen volledig in 3D afgesteld worden waardoor vulplaten niet meer nodig zijn. Bovendien bevatten de consoles ook een drievoudige koudebrug onderbreking waardoor ze zorgen voor een beter e-pijl.

Contactgegevens


Wijngaardstraat 5
2390 Westmalle